İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesinde yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında; 2023 yılı için taksi fiyatlarına yüzde 30’dan fazla zam açıklanmıştı. Taksimetre açılış fiyatı 9,80’den 12,65’e, kısa mesafe ücreti 28 TL’den 40 TL’ye, kilometre başına taksimetre ücreti ise 6,30’dan 8,51’e yükseltildi. Fiyatların bu oranda artmasıyla birlikte; İstanbul’daki taksi plakası fiyatlarının da artışa geçtiği görüldü. Zam kararıyla birlikte, plaka fiyatlarında da 1 milyon liralık bir artış tespit edildi.
Yapılan zammın etkisini kısa bir süre içerisinde hisseden taksi piyasası; 5,35 milyon TL olan taksi plakası fiyatlarını 6,35 milyon TL’ye çıkardı. Plaka kiralama bedellerinde de benzer bir artış olduğunu söyleyen taksiciler; aylık kiranın 12 bin TL’den 16 bin TL seviyesine çıktığını aktardı. Kiralama ücretleri ve plaka fiyatları, şoförler nezdinde oldukça yüksek görüldü. Ancak plaka sahipleri ve plaka kiralama yapan galericiler özelinde, bu durumun aksi yönde ilerlediği ortaya çıktı.
Zam kararları sonrasında basına açıklamalarda bulunan Bağcılar Otocenter Yönetim Kurulu Başkanvekili Coşkun Çağlayan; UKOME kararları sonrasında yaşanan artışın piyasaya bir süreliğine iyi geldiğini belirtti. Özellikle de fiyatları artmasına rağmen kiralık plaka talebinin tatmin edici olduğunu söyleyen Çağlayan; bir süre daha düşüş olma ihtimaliyle karşılaşmayacaklarını ifade etti. Yüzde 30 civarında bir artış trendiyle karşılaştıklarını aktaran Çağlayan; senenin başından bu yana gelen artışın ise yüzde 100 civarına ulaştığını dile getirdi.
Bir Plakaya Bir Ev Alınıyor!
Taksi plakalarının 6 milyon lira seviyesine ulaşmasını normal gören Bağcılar Otocenter Başkanvekili Coşkun Çağlayan; özellikle de 2022 yılında yaşanan fiyat artışlarının da bu durumda etkisi olduğunu belirtti. Bir plakayla yalnızca bir ev alınabildiğini vurgulayan Çağlayan; ev fiyatlarına kıyasla son derece normal bir değerlemede ilerlediklerini aktardı. Taksi plakası sahibi olan Zülfikar Arslan ise; son dönemde plaka değerinin ev kıyasında ucuz bir konuma geçtiğinin altını çizdi. Plakasını aldığında 10 ev parası verdiğini söyleyen Arslan; şu andaki fiyatlandırmanın plakalar için çok ucuz bir konumda olduğunu ifade etti.
Bir diğer plaka sahibi Anıl Özcan ise; taksimetre ücretlerinin çok düşük olduğunu söyledi. Yeni gelen zammı çok az bulan Özcan; indi-bindi fiyatı olarak 40 TL rakamının çok düşük kaldığını, bir kahve fiyatına yolcu taşımanın mantıksız olduğunu belirtti. Taksi plakası kiracısı Tamer Ökten ise; plaka kiralarının karşılanamaz bir boyuta geldiğini açıkladı. Yeni sözleşmelerde 17 bin TL seviyesinde kira rakamları görüldüğünü aktaran Ökten; bu rakamların şoförler için karşılanamaz bir seviyeye gelindiğini ısrarla ifade etti.